Německo patří mezi nejvýznamnější vinařské země světa díky své dlouhé tradici, unikátním klimatickým podmínkám a špičkové produkci odrůdy Riesling. Jeho vína jsou ceněna pro eleganci, svěžest a výraznou aromatiku.
Německo ve světovém vinařství
Německo má vinařskou historii sahající více než 2000 let zpět, kdy první vinice zakládali římské legie v údolích řek Rýn a Mosela. Dnes je země domovem 13 vinařských oblastí, které se rozkládají převážně na jihozápadě, kde panují ideální podmínky pro pěstování révy.
Co dělá Německo výjimečným:
Nejsevernější vinařská oblast Evropy – chladné klima umožňuje pomalé dozrávání hroznů, což vede k bohatému aroma a vyvážené kyselině.
Riesling jako královská odrůda – Německo produkuje až dvě třetiny světové produkce Rieslingu, který je zde považován za nejprestižnější odrůdu.
Vysoká kvalita bílých vín – německá vína jsou známá svou čistotou, jemností a nízkým obsahem alkoholu, což zvýrazňuje terroir a aromatické látky.
Tisíciletá tradice a moderní přístup – vinaři spojují historické postupy s inovacemi, čímž vznikají vína, která oslovují jak tradiční milovníky, tak moderní publikum.
Plná a elegantní vůně s tóny broskví, rybízu a ananasu. Osvěžující chuť s krásnou moselskou kyselinou je v dokonalé harmonii s bohatou paletou ovocných tónů. Tento Ryzlink se pije snadno, v závěru se objevuje jemná minerální stopa.
Vyrobeno z hroznů z vinic v Piesportu, které jsou až ze 70 % strmé. Svah je orientován na jih a spolu s vyzrálou jílovito-břidlicovou půdou vznikají vína s nenapodobitelnou plností a šťavnatostí.
Ručně sbírané hrozny jsou jemně lisovány a mošt fermentován vlastními kvasinkami vinice, a to jak v ocelových tancích, tak ve velkých dřevěných sudech. Po dlouhém a pomalém kvašení při nízkých teplotách se víno lahvuje osm měsíců po sklizni. Aby se co nejpřirozeněji zachoval jeho charakter, je s vínem během zrání zacházeno extrémně šetrně, s co nejmenšími zásahy.
Vyrobeno z hroznů z vinic v Piesportu, které jsou až ze 70-ti% strmé. Svah je orientován na jih a v kombinaci s vyzrálou jílovito-břidlicovou půdou toto víno produkuje vína s nenapodobitelnou bohatostí a šťavnatostí.
Ručně sbírané hrozny jsou jemně lisovány a mošt fermentován v ocelových tancích za použití vlastních kvasinek vinice. Po pomalém kvašení za nízkých teplot víno zraje na jemných kalech až do lahvování v dubnu.
Vyrobeno z hroznů z vinic v Piesportu, které jsou až ze 70-ti % strmé. Svah směřuje na jih a v kombinaci s vyzrálou jílovito-břidlicovou půdou toto víno produkuje vína s nenapodobitelnou bohatostí a šťavnatostí.
Ručně sbírané hrozny byly jemně lisovány a mošt fermentován s vlastními kvasinkami vinice, a to jak v ocelových tancích, tak ve velkých dřevěných sudech. Po kvašení víno zůstalo tři roky na jemných kalech ve velkých dřevěných sudech a v létě 2022 bylo lahvováno.
Ručně sklizeno začátkem října 2022 a fermentováno s vlastními kvasinkami vinice v ocelových tancích. Následně zrání na jemných kalech ve velkých dřevěných sudech do července 2024.
Goldtröpfchen je jižně orientovaný, 60hektarový strmý svah jílovité šedé břidlice, který se tyčí přímo nad městečkem Piesport. I v horkých a suchých letech má tento svah dostatečný přísun vody díky lesům nad ním.
Hrozny byly sklizeny začátkem října 2022, přirozeně ručně na strmém svahu. Kvašeny přírodními kvasinkami v ocelových tancích a poté zrály na jemných kalech ve velkých dřevěných sudech do července 2024.
Ohligsberg je velmi strmý svah orientovaný na jihozápad, který se tyčí na břehu Mosely poblíž městečka Wintrich. Hrubé, tvrdé břidlicové kameny s modrošedou barvou se zde mísí s křemenem prostoupeným oxidem železa. Tato půda se na slunci velmi rychle zahřívá, což způsobuje, že hrozny Ryzlink rýnský dosahují obzvláště vysoké zralosti. Zároveň v noci dopadá do údolí Mosely studený vzduch z Hunsrückských výšin blízkým bočním údolím. Tím se zachovává čerstvost, kyselost a aroma hroznů. Ohligsberg je zapomenutá klasika slavných moselských vinic; kolem roku 1900 dosahovala vína z tohoto místa v aukcích nejvyšších cen.
Ručně sklizeno v polovině října 2022 a fermentováno s vlastními kvasinkami vinice v ocelových tancích. Poté zrálo na plných kalech ve stejné nádrži do července 2024.
Grafenberg je strmá, částečně terasovitá vinice v Piesportu, která má díky své jihovýchodní orientaci poněkud chladnější mikroklima než ostatní špičkové lokality. Měkká jílovitá břidlicová půda má mírně načervenalý lesk, což naznačuje vysoký obsah železa na lokalitě.
Kavárna dočasně uzavřena z důvodu rozsáhlé rekonstrukce vily.
Výběr kvalitních tichých a šumivých vín z Moravy a ze světa. Králova vila spolu s Vinotékou Millenium vytvořila krásné místo plné výborného vína, kávy a dezertů.